Central Coast Council

Central Coast, NSW

  • central coast council office design fitout
  • Office Design-2
  • Office Design-1
  • Central Coast Council Office Design Fitout04
  • Central Coast Council Office Design Fitout05
  • Office Design-4
  • Office Design-6
  • Office-Design

Client Objectives

The recent amalgamation of Wyong Shire Council and Gosford City Council highlighted the need to upgrade the design of the Council Chambers at both locations due to the increased number Councillors who attend council meetings.
This welcomed the opportunity to not only re-design these spaces for function but to improve these areas aesthetically to create more contemporary and welcoming spaces.
The Committee Rooms and Mayors Office were also in need of re-design and refurbishment to create consistency throughout these areas with an executive look and feel.

Project Specifics

At the Gosford offices, the design of the Gosford Chambers was opened up to create a much larger area than the previous space. An operable wall dividing the room enables the space to be used for a variety of purposes such as councillor meetings and events. All furniture and joinery selection were modular to allow maximum flexibility within the space. Timber paneling with illuminated strip lighting is a design feature that adds texture and warmth as a backdrop to the Mayors bench.
The Mayor’s office was refurbished with new carpet and feature wall paneling and a private in-office kitchenette completes the space.
The Committee Room was refurbished with a new kitchen and modular breakout furniture to allow for maximum flexibility within the space.

At the Wyong offices, the Committee Room is the main meeting hub for external visitors at Wyong. It was in dire need of a re-design which was achieved through a complete refurbishment of the space. The meeting space was designed to accommodate a separate kitchen area for catering with the main meeting area located directly off this. A large boat shape boardroom table is a statement piece in the room and has great impact and presence. The feature bulkhead above mimics the table with strip lighting to its surrounds to create a halo effect and accentuate its shape. A plush carpet tile also reflects the boat shape in a very subtle way with the use of two tones. Large sliding glass doors provide a writable surface and also conceals all AV equipment and can be opened up when in use. The projector and screen are neatly concealed in the ceiling space and again only need to be revealed when in use achieving a very clean, executive and minimalist feel.

Only a small update was required at the Wyong Chambers with a re-design of the councillors desks to accommodate 14.
A mixture of neutrals, warm greys, timbers and white tones were used throughout all spaces to create a timeless design for the years to come.

Scope of Works

Concept Design
Design Development
Design Documentation
Project Management
Construction Management

Got a project? Lets get in touch.